Inbjudan till internationell skattekonferens den 8 april 2025
Global minimibeskattning – från koncerner till individer
Guldsponsorer
BDO
Deloitte
EY
Grant Thornton
KPMG
Mannheimer Swartling
PwC
Skeppsbron Skatt
Svalner
Tellus Tax
Vinge
Silversponsorer
DLA Piper
Forvis Mazars
PreTAX
Unum Tax
Det internationella förändringstrycket på den svenska skatterätten fortsätter i hög takt. Mer och mer försöker internationella organisationer påverka nationell lagstiftning genom att arbeta fram olika standards i mer eller mindre bindande form. Syftena bakom denna normpåverkan varierar, men gemensamma drag är att man försöker likrikta såväl de materiella reglerna som påverka skattesatserna.
Efter arbetet med att försöka harmonisera olika skatteregler genom BEPS-arbetet inom OECD följde arbetet med de så kallade pelare 1 om omfördelning av beskattningsrätt till vissa bolagsvinster och pelare 2 om global minimiskatt. Dessa har så här långt framförallt påverkat svensk skattelagstiftning genom lagen om tilläggsskatt. Tilläggsskatten kom att införas som en följd av att EU antagit ett direktiv på området. Från och med sistlidna årsskifte har företagen på allvar varit tvungna att hantera tilläggsskattelagen. Tolkningen av reglerna är redan i utgångsläget inte enkel, och som komplicerande faktor tillkommer att OECD fortlöpande publicerar dokument i syfte att påverka förståelsen och tillämpningen av den globala minimiskatten.
Men det är inte enbart på företagsskatteområdet som globala minimiskatter aktualiseras. Även om man kan diskutera om det är minimiskatter kan konstateras att harmoniseringen också på den indirekta beskattningens område är omfattande, såväl vad avser de materiella reglerna som skattesatser.
Nu kommer också initiativ vad avser beskattningen av fysiska personer. Även om frågorna tidigare drivits av s.k. NGO:s så har genom förra sommarens deklaration från G20-mötet i Rio de Janeiro frågan lyfts om en global förmögenhetsskatt – en ”pelare 3”. Målbilden är beskattning av ”Ultra-High-Net-Worth-Individuals. Genom FN har en enkel modellagstiftning tagits fram, ”UN Template Law for a Net Wealth Tax on Individuals.
Härutöver har en ny amerikansk administration tillträtt. Vilka skattefrågor avser den driva? Hur kommer samarbetet inom OECD och FN att påverkas?
Under konferensen kommer vi att behandla olika aspekter på globala minimiskatter. Tyngdpunkt kan sägas ligga i minimiskatten/tilläggsskatten, men också andra skatteformer och skattesubjekt.
IFA/Sverige kommer år 2027 att arrangera den globala IFA-kongressen i Stockholm. Konferensen i april 2025 arrangeras som en fundraiser inför 2027 års kongress. Överskottet från konferensen kommer att användas för att bestrida olika kostnader i samband med planeringen av Stockholmskongressen 2027. IFA/Sverige vill varmt tacka våra guld- och silversponsorer för ett generöst bidrag till konferensen.
Vi ser fram emot en mycket intressant konferens!
Förra gången IFA/Sverige hade förtroendet att ansvara för en global IFA-kongress var 1990. Vi ser fram emot att återigen få vara värd för skattespecialister från hela världen! Det sker genom ett för ändamålet bildat bolag, IFA Stockholm 2027 AB. Detta bolag är också arrangör av konferensen den 8 april 2025.
Plats: Industrisalen, Svenskt Näringsliv, Storgatan 19, 114 51 Stockholm
Pris: 3 500 kr exklusive mervärdesskatt för deltagande på plats. Vid digitalt deltagande kostar det 2 500 kr exklusive mervärdesskatt. Heltidsakademiker vid universitet och högskolor betalar halva priset.
Anmälan: Mejla följande uppgifter till info@ifasweden.se:
Vänligen specificera i mejlet om anmälan avser fysiskt eller digitalt deltagande. En bekräftelse på anmälan till konferensen kommer att skickas via mejl. Faktura kommer att sändas separat efter anmälan.
Sista anmälningsdag är torsdagen den 27 mars 2025.
För frågor angående konferensen kontakta Bertil Wiman (bertil.wiman@jur.uu.se) vad avser det vetenskapliga programmet eller Klara Åberg (info@ifasweden.se) avseende administrativa och praktiska spörsmål.
IFA/Sverige tackar varmt alla talare som generöst delar med sig av sin tid. Vi riktar även ett hjärtligt tack till Svenskt Näringsliv för möjligheten att genomföra konferensen hos organisationen.
Global minimibeskattning – från koncerner till individer
13.00 – 13.10 Välkomstord
Ulrika Gustafsson Myslinski, ordförande IFA/Sverige, och Bertil Wiman, IFA/Sverige.
13.10 – 13.25 Keynote speech
Finansrådet Niklas Ekstrand, Finansdepartementet. Sverige och det internationella skattesamarbetet.
13.25 – 14.25 Vad händer med individbeskattningen? Globala minimiskatter på förmögenhet och inkomst?
Inledare och moderator: Professor Jérôme Monsenego, Stockholms universitet och PwC
Frida Haglund, Deloitte
Niklas Ekstrand, Finansdepartementet
Åsa Hansson, Lunds universitet
14.25 – 14.55 Minimibeskattning och indirekt skatt
Pernilla Rendahl, Göteborgs universitet
Milad Samadi, Svalner
14.55 – 15.15 Kaffepaus
15.15 – 16.30 Tilläggsskatten – dåtid – nutid – framtid
Inledare och moderator: Peter Nilsson, Lunds universitet och KPMG
Anna Morgensterns, Sandvik AB
Christina Hammarstrand, Skatteverket
Elisabeth Dahlén, PwC
Mats Carlsson, Stena AB
Niklas Ekstrand, Finansdepartementet
Richard Hellenius, Svenskt Näringsliv
16.30 – 16.40 Bensträckare
16.40 – 17.00 Tilläggsskatten och skatteavtalen
Alexandra Johansson, Stockholms universitet och Niklas Bång, Skeppsbron Skatt.
17.00 – 17.30 Tilläggsskatten och redovisningen
Helena Norén och Markus Thaler, EY
17.30 – 18.00 USA:s skattepolitik och dess internationella inverkan
Claes Hammarstedt, Svenskt Näringsliv och Jesper Barenfeld, AB Volvo
18.00 – Mingel